Achtergrond Ten Dam Vloeren

Ten Dam: Drie generaties sterk in houten vloeren

Karel ten Dam bij Bruynzeelvloeren


“Mijn grootvader, Karel ten Dam, begon in 1923 bij Bruynzeel zijn loopbaan als parketteur en startte na 25 jaar in loondienst te zijn geweest zijn eigen bedrijf. Mijn vader, Henk ten Dam, ging op zijn 24e als parketteur voor zijn vader werken. Op 31 jarige leeftijd nam hij het bedrijf van zijn vader over. Zelf was ik 18 toen ik in het parketbedrijf van mijn vader stapte. En in 2000 heb ik het weer overgenomen van mijn vader.” vertelt Robert ten Dam.

Grootvader Ten Dam leeft inmiddels niet meer, hij werd 76 jaar. “Hij was een parketman in hart en nieren. Zoals vele starters werkte hij vanuit zijn woonhuis in Amsterdam. ’s Avonds verkocht hij vloeren en overdag legde hij ze.

Opening pand Purmerend 1976

opening pand Purmerend 1976 Ten Dam Vloeren

Dit waren toen nog voor 100 procent ambachtelijk vervaardigde parketvloeren. Toen mijn vader een parketwinkel op wilde zetten had mijn grootvader daar wat moeite mee. Hij vond dat wat hoog gegrepen, maar later kwam hij tot de conclusie dat deze winkel een groot succes werd. Op zijn 74e legde grootvader zijn laatste vloer. Al jaren daarvoor had mijn vader hem regelmatig sterk aanbevolen te stoppen met werken. Maar daar wilde hij niets van weten. Het ging zelfs zover dat grootvader stiekem onze parketteurs belde of hij mee mocht op een klus. ‘Pik me even op, maar zeg niets tegen mijn zoon’ zei hij dan.”